• LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
 
Sweden  
 
 
 
 
 

Geoteknik

 
 

Blogg om geoteknik Här kan du följa WSPs Tommy Jansson i hans arbete som fältgeotekniker. Han bloggar om sitt arbete och de utmaningar han ställs inför. WSPs tjänster inom Geoteknik

 
 

En bloggande fältgeotekniker

October 13, 2014
 

Jaha. Jag ska alltså börja blogga. Jag vet knappt vad begreppet innebär. –Är det en förkortning av något slag? Den här bloggen kommer i alla fall handla mer om att arbeta som fältgeotekniker än om mode och trender, som vad jag förstått är det vanliga. Bara det borde göra den unik.

 

Tommy Jansson heter jag i alla fall och jag är i skrivande stund 34 år gammal. Är välsignad med 2 barn och något som i allt väsentligt kan betraktas som en fru.

Har jobbat på Geoteknikavdelningen i Stockholm sedan 2012. Sökte en tjänst som oerfaren fältgeotekniker och lyckades knipa den utannonserade platsen. Eftersom jag inte hade någon erfarenhet av just geoteknik sedan innan blev det en del att lära sig. Jag vet inte hur andra människor är men jag gick i alla fall inte runt och funderade på vad som fanns under markytan innan jag började jobba här. Dryga två år senare är det lite annorlunda. Om jag åker förbi ett schakt måste jag ju försöka titta ner i gropen, är det lera där? är det vatten där? Inte så bra kanske men jag kör ju i alla fall saktare förbi nuförtiden. Tur att jag redan köpt hus innan jag började här, inte så poppis att dyka upp på visningar av nyproducerade småhus med handhållen utrustning med sig.

Har just gått SGF:s kurs för fältgeotekniker del 1 & 2. Känner att det inte gör så mycket att jag redan har klarat av den utbildning som finns att tillgå. Jag kan inte allt ändå. Jag tror och hoppas att det här yrket aldrig kommer att bli slentrian. En riktigt fet klyscha, men jag skriver den ändå: Det finns alltid något nytt att lära sig. Det stämmer faktiskt i det här yrket. Goda förhoppningar om att kunna arbeta med detta en lång tid framöver.

Jag kan ju lika gärna fortsätta att höja det här jobbet till skyarna när jag ändå är igång. Om jag säger manligt dominerat yrke, varselkläder, Bandvagn och diesel. Tänker du då nakenbilder i fikarummet, könsordsbaserat språkbruk och ”hård men hjärtlig stämning”? Det gjorde jag också och var väldigt orolig att det skulle vara så, så där helt i överensstämmande med fördomarna. Det var det ju inte alls och jag kan verkligen rekommendera det här yrket till en kvinna också. Det har både delar av att grisa ner sig totalt ute i fält och att försöka tyda det som kollegorna inne på kontoret försöker förmedla till dig. Man får skjuta in en fråga då och då när man bara ser deras ögonvitor och de endast använder sig av det Grekiska Alfabetet…  De är ju allt som oftast någon form av ingenjörer och de kan inte rå för det, ibland talar de i tungor. Alla är hursomhelst väldigt trevliga och jag upplever i alla fall inte att det finns någon slags hierarki bara för att jag vanligtvis är smutsigare än ett förskolebarn vid dagens slut. Det funkar bra helt enkelt!

Det här får nog räcka för tillfället. Om ni tittar in här någon gång ibland så ska jag lägga upp lite bilder och text som kanske kan berätta lite mer om vad jag gör om dagarna. Till dess får ni nöja er med ett stycke fräsig Borrvagn (GM75GTT 2013) med numera exemplariskt uppsamlingssystem (Envi G1 Blåtand, Knappsats).