• LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
 
Sweden  
 
 
 
 
 

Internationellt introduktionsprogram 2016-17

 
 

Varje år får tio nyutexaminerad studenter chansen att delta i WSPs internationella introduktionsprogram. Följ deras upplevelser och insikter under programmet i Sverige och utomlands.

 
 

"Mr. Mamic - din arbetsplats...!"

December 13, 2016
 

Hej! Jag heter Mario Mamic och jag befinner mig i Toronto. En vecka har redan passerat på mitt äventyr och det känns så spännande att vara här! Och hur lång tid tog det innan första kulturkrocken på arbetsplatsen? En kvart ungefär...

 

Jag glider in på WSPs kontor i Toronto lite tidigare än avtalat (ni vet, man vill inte vara sen på sin första dag) men det är ingen i receptionen än. Jag ser mig omkring, försöker kika in lite i kontorslandskapet och noterar de små kuberna (cubicles) i mitten, runtomkring ligger större kontorsrum - det är där cheferna och de seniora ingenjörerna sitter.

Efter 20 minuter kommer tjejen i receptionen, hon hälsar mig välkommen och hänvisar mig till ett konferensrum medan de fixar till min plats. Och var fick jag sitta sen? Jo, i ett av de stora kontoren längs väggarna. Jag fick en plats där! Det enda jag tänker den förmiddagen är ”jösses” och ”vad gör jag här?” Det dröjde inte länge innan jag frågade om jag kunde få sitta ute i en av kuberna. Joe (en av cheferna) var lite förvånad först och frågade om det var något fel på kontoret jag fick. Alla vill ju ha ett eget kontor! Men när jag förklarade att jag hellre ville lära känna gruppen under min tid här istället för att sitta ensam i ett rum med dörren stängd så förstod han så klart.

Det är helt klart annorlunda i Kanada. Fokus på enbart jobb nästan hela tiden. Fika? Vad är det? Ingen fikar där borta. Lunch? Många äter något snabbt bara. De allra flesta som äter, gör det vid sina skrivbord. Men det är några stycken som samlas i det lilla köket som finns och lunchar likt vi gör i Sverige. Jag är en av dem så klart! Men det har känts lite knepigt nu i början - jag ser det som en utmaning "and I've got a plan for next week...!"

För övrigt är kanadensarna så extreeemt trevliga (både på jobbet och utanför) och jag trivs riktigt bra. Men mer om det nästa gång.

Tack för att ni läste och vi hörs igen!

Mario

 

Contact:

Unknown Unknown
Unknown Unknown Unknown