• LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
 
Sweden  
 
 
 
 
 

Internationellt introduktionsprogram 2016-17

 
 

Varje år får tio nyutexaminerad studenter chansen att delta i WSPs internationella introduktionsprogram. Följ deras upplevelser och insikter under programmet i Sverige och utomlands.

 
 

Singapore - mitt hem och arbetsplats under de kommande sex veckorna!

November 30, 2016
 

Mitt namn är Josefin Hamrefors och jag arbetar i Stockholm på avdelningen VA–strategisk utredning. Jag är en av deltagarna i det internationella introduktionsprogrammet 2016 och har fått möjlighet att åka till staden och landet Singapore.

 

Det upplägg som tagits fram för min tid här innebär att jag först kommer vara på deras Water and Environment-avdelning i ett par veckor sedan kommer jag få jobba med ett projekt i Singapores tunnelbana. Tanken med min utlandspraktik är att studera närmare hur man arbetar med Asset Management i Singapore. Asset Management kan man väl kort och gott säga innebär en process för tillståndsbedömning och underhållsplanering för att förvalta sina tillgångar på ett optimalt sätt.

På Water and Environment-avdelningen i Singapore arbetar de främst med något som de kallar Sewer rehabilitation. Detta innebär att de med hjälp av CCTV-kameror filmar avloppsrör i hela Singapore, rören graderas sedan med olika statusar och det görs upp en plan för vilka som behöver förnyas. Förnyelsen sker utan att rören behöver grävas upp, man använder sig istället av så kallad relining vilket innebär att man tätar rören inifrån. WSP /PB i Singapore är ansvariga projektledare för projektet som har pågått i flera år. 

Personer som är involverade i Sewer rehabilitaion-projekten anser att de är väldigt viktiga att genomföra på grund av att ledningarna kommit upp i en så hög ålder. Detta tycker jag är intressant eftersom det mesta i Singapore är relativt nytt jämfört med ledningarna Sverige. Landet är cirka 50 år och det mesta är nybyggt, inget av avloppsrören är äldre än 40 år.  Jag blev imponerad av deras systematiska arbetssätt när det gäller underhåll samt hur mycket resurser de lägger ned på att tillståndsbedöma nätet. Det var spännande att få vara med ute i fält och se hur själva tekniken gick till.

 
 Avloppsbrunn som ska relineas. Avloppsbrunnarna här i Singapore ofta är placerade inne på fastigheterna. Bilden till höger visar min kollega Renius vid brunnen, som i detta fall låg i anslutning till ett hus på gården som innehöll något slags altare. Lite märklig arbetsmiljö!

 I övrigt så har jag fått ett väldigt bra mottagande på kontoret här och kollegorna gör mycket för att jag ska känna mig välkommen. På luncherna går vi ut och äter på olika så kallade Hawker-center, en slags food-court med mat från hela Asien. Singaporianer verkar vara stolta över matutbudet i landet och alla mina kollegor är väldigt mån om att jag ska smaka så mycket olika maträtter som möjligt, vilket är roligt! Det är även väldigt billigt att äta god mat här, vilket alltid är ett plus.

En bild på mig och några av mina kollegor från Water and Environment avdelningen efter en lunch på en indisk restaurang.

Mina kommande fyra veckor ska jag hjälpa till i ett Asset Management projekt i Singapores tunnelbana, ett projekt som även WSP Sverige är delaktigt i. Jag kommer dock arbeta ihop med teamet i Singapore. Jag berättar mer om detta i nästa inlägg.

/Josefin

 

Contact:

Unknown Unknown
Unknown Unknown Unknown