• LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
 
Sweden  
 
 
 
 
 

Internationellt introduktionsprogram 2016-17

 
 

Varje år får tio nyutexaminerad studenter chansen att delta i WSPs internationella introduktionsprogram. Följ deras upplevelser och insikter under programmet i Sverige och utomlands.

 
 

Zürich - mina första 24 timmar och de första intrycken

November 29, 2016
 

Grüezi! Mitt namn är Muaz Alzouby och det här är mitt första av flera blogginlägg om min utlandspraktik i Zürich.

 

I Sverige arbetar jag på den nationella avdelningen Bergteknik inom Samhällsbyggnad och är placerad i Luleå. I år fick jag den fantastiska möjligheten att delta i WSP Samhällsbyggnads Internationella Introduktionsprogram, vilket innebär – bland annat – en 6 veckors lång utlandspraktik. Till skillnad från de andra deltagarna som åker till globala WSP-PB kontor runt om i världen har jag blivit skickad till vår partner i Schweiz, Amberg Engineering (AE). Amberg är bl.a. med och projekterar den nya tunnelbanan (Gula Linjen) i Stockholm som underkonsult till WSP. Syftet med vistelsen är att fördjupa samarbetet, få en bättre inblick på de internationella marknaderna som Amberg har sina projekt i och dessutom ett tekniskt kunskapsutbyte.

Staden Zürich

Jag landade på Zürich flygplats på eftermiddagen och kom fram till boendet tidigare än planerat då flygplatsen ligger ganska nära staden och kollektivtrafiken i Zürich är minst sagt väldigt imponerande. Men jag stod och stirrade ganska länge vid tågbiljettautomaten på flygplatsen för att kunna förstå vilken av de ändlösa typerna av biljetter jag skulle ta!

Staden är mycket fin och har en ”Stockholmskänsla” på något sätt. Trots att Zürich är den största staden i Schweiz så är den inte så stor. Ett av målen för stadsplaneringsmyndigheten i Zürich har varit att förtäta staden och centrum ytterligare och Zürich beskrivs ibland som den minsta storstaden i Europa. När det var dags att åka till kontoret för min första dag startade jag lite tidigare på morgonen, ifall jag skulle behöva stirra länge vid tågbiljettautomaten igen. Kontoret ligger i Regensdorf strax utanför Zürich City, men bara en kvarts tågresa bort från Zürich centrum (igen, det är inte en så stor stad).


Zürich är utan tvekan en vacker stad

Första dagen och första intrycken

På kontoret blev jag mottagen av Silvana Uttinger, en projektingenjör som också är ansvarig för att ta emot trainees och praktikanter (enligt henne så är jag en Special Case praktikant). Här satsar de på att vara så nära studenterna som möjligt och har alltid minst två praktikanter (AE har totalt ca 40-50 anställda i Zürich). De lyckas bra med det då praktikanterna kommer in fort i projekt och några av de som är anställda nu har varit praktikanter på AE tidigare. En strategi som chefen för Tunnelling Division beskriver med ”Good investment”.

Atmosfären på kontoret och arbetskulturen är inte helt lik den svenska, men inte så annorlunda heller. Jag kan tänka mig att jag upplever den arbetskultur som ligger närmast Sverige jämfört med mina andra kollegor i andra länder som Singapore, USA eller Indien. En av likheterna är att man fikar två gånger per dag, men här gör alla det stående på en begränsad yta vilket är väldigt socialt och kanske hälsosamt också (vi borde börja göra det i Sverige?). Liksom i Sverige så är organisationen hyfsat platt men inget kontorslandskap här förutom "drafting-rum" där flera unga sitter och ritar i CAD. Med ”unga” menar jag även 16 år gamla studenter och de jobbar här som en del av sin utbildning som kan sträcka sig över flera år, inte helt vanligt i Sverige! Resten sitter i grupper om två eller tre i ett rum. Jag delar rum med två andra ingenjörer som syns på bilden nedan.


Från höger: Jag, Luca Borio och Silvana Uttinger

Globalisering är verklig

Här på AE:s huvudkontor i Regensdorf-Zürich är majoriteten i företaget inte schweiziska. De anställda kommer från många länder som Tyskland, Österrike, Spanien, Tjeckien, Frankrike och Turkiet. Några även bor i Tyskland och pendlar varje dag. Det fick mig att tänka - jag själv är syrian, jobbar i Sverige på ett företag som har sitt globala huvudkontor i Canada. Nu sitter jag och jobbar på ett schweiziskt företag och kollar på projekt i länder som Österrike och Egypten. Det kan inte vara bara jag som älskar globaliseringen!

Sneak peek från nästa inlägg:
- Första mötet med någon som jag har jobbat med förr, men aldrig träffat!
- Vad är det för skillnader mellan att vara en bergtekniker i Sverige och Tunnelling Engineer i Schweiz?

Vi hörs igen snart!
/Muaz

 

Contact:

Unknown Unknown
Unknown Unknown Unknown