• LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
 
Sweden  
 
 
 
 
 

Ljusdesign

 
 

Blogg om ljusdesign Få en inblick i en ljusdesginers vardag och vad som är på gång i branschen. Du får även ta del av några av de projekt som WSP är inblandade i.

 
 

En förflyttning i det synliga spektrat

September 22, 2016
 

Tidigare var referensen eld. Det var en djup lyster i färgerna. Man kunde vara säker på att den röda duken såg likadan ut i skyltfönstret som hemma på köksbordet. Nu är det inte självklart.

 

Referensljuskällan är inte längre 60W E27. Glödlampan som allting utgick i från. Med vilken du belyste ett tyg, en vägg eller din hud och det alltid såg likadant ut, var än glödlampan kom från. Då fanns det fanns ingen tvekan om saken. Idag handlar det om ifall butiken varit klok nog att investera i kvalitetsljuskällor eller varit dumsnåla och köpt ett billigt erbjudande att belysa sin skyltning med. Fast inte ens då kan man vara säker på att färgen på tyget i skyltfönstret visar sitt rätta jag. Vi har gjort en förflyttning i spektrat. Den röda glödtråden har bytts ut mot en blå kärna som färgats varmgul av fosfor. Jag jämför halogenljuskällans spektralfördelning mot en 830 LED-modul. Den förstnämda har en våg upp mot det röda.

LED:en startar med ett blått isberg. Det kommer aldrig bli samma ljus hur mycket man än försöker dränka in den blå dioden i det gulaste fosfor. Kanske måste man helt enkelt byta referens. Det nya, moderna ljuset är fräscht och vitt men plattar omärkbart ut färgerna på kläderna i skyltfönstret. Det känns så fel att i detta miljömedvetna samhälle drömma om varma, energiödande halogenljuskällor som gjorde det orangea porslinet ännu mer orange eller om metallhalogenets gnistrande egenskap för grönt.

Som deltidsarbetande smyckedesigner och illustratör är min personliga åsikt att det nya ljuset är bra men inte perfekt. Det finns en knappt märkbar förvrängning i färgerna som går att uppleva visuellt men som inte redovisas på pappret eftersom ljuset har det bästa CRI/Ra som går att uppbringa på marknaden. Så om man återgår till spektralfördelningen för dioder så är det ett facit på vilka färger och nyanser som kommer se hyfsat rätt ut och vilka som i dagsläget inte går att uppnå perfekt. Det är ett konstaterande av vad som finns att jobba med på marknaden och kanske är det bästa att försöka tränga undan nostalgin och koncentrera sig på miljömål och styrning som är de stora fördelarna med LED.

Det gamla rådet till konsumenterna är att anpassa val av ljuskälla till vad som ska belysas. Lysröret som påminner om dagsljusets spektral fördelning är oslagbart i en ateljé. Halogen ger mysig lyster åt ett köksbord med röd bordsduk. LED i utomhusarmaturerna där färgåtergivningen inte är prio nummer ett. Men möjligheten att välja bland olika typer ljuskällor suddas ut mer och mer både i såväl offentlig som privat sektor. En förflyttning åt vänster i det synliga spektrat är verkligen påtaglig.

 

Contact:

Unknown Unknown
Unknown Unknown Unknown