• LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
 
Sweden  
 
 
 
 
 

Ljusdesign

 
 

Blogg om ljusdesign Få en inblick i en ljusdesginers vardag och vad som är på gång i branschen. Du får även ta del av några av de projekt som WSP är inblandade i.

 
 

Ljus är som mat – det krävs variation och anpassning efter situationen

September 29, 2016
 

LED har på bara några år blivit den dominerande artificiell ljuskälla och har tagit över i nästan alla områden av belysning. Vi har bevittnat en omvälvande förändring som har gjort det mesta av tidigare teknik föråldrad.

 

Vid första anblicken är det de tekniska och fysikaliska egenskaper som kvalificerar lysdioden att stå i första rummet av ljuskällor och som ger dem möjligheten till så många belysningsuppgifter. Den är mycket stryktålig, överlever skak och slag. Den blir bara bättre om det är kallt och passar utmärkt i kyllager eller utomhus. Kan tändas och släckas och dimrar hur mycket som helst. Dess uppbyggnad erbjuder helt nya armaturdesignsmöjligheter. Det är lätt att styra ljuset med linser och reflektorer på grund av hur den emitterar ljuset. Det går att skapa en mängd olika ljus från den, olika våglängder som skapar helt olika upplevelser av ljuset. 

Å andra sidan, har lysdioden nackdelar också. Dess ljusflöde och livslängd försämras när temperaturen stiger. Det finns knappast några LED-armaturer som är lämpliga för miljöer över 60 °. Behövs extremt höga ljusflöden från en mycket liten yta är xenon båglampa helt oöverträffad. Den kan generera ett ljusflöde på 500 000 lm från en mycket liten yta. En så hög effekttäthet är i grunden omöjligt med en LED. Ytterligare ett annat problem är flimmer. Framförallt i det icke-visuella området. Detta kan leda till huvudvärk, migränanfall, trötthet eller en generell minskning av visuell prestanda. Dagsljus och glödlampor flimrar inte alls. Flimmerfria lysdioder är tekniskt möjligt, men till ett högre pris. Men det måste vara ett krav på flimmerfritt som standard.

Fast än mer intressant är frågan om hälsa och ljus och framförallt hur LEDS påverkar oss. Det kan mycket väl vara så att det finns hälsorisker till följd av vissa egenskaper hos LED-ljus. Det handlar om den blå toppen i spektrumet för vita lysdioder, typiskt mellan 440 och 460 nm. Ljus inom detta område av spektrumet påverkar melanotic fotoreceptorer hos människor som styr bland annat melatonin och kortisol produktionen. Förenklat, det påverkar bland annat vårt vaken- och sömnhormon.

Ljus bör inte bara ses som tekniskt genererade strålning. Ljus är information, det är upplevelse och det är livgivande. Därför kan vi inte jämföra dess effektivitet på samma sätt som vi gör med tvättmaskiner och kylskåp. Det går inte att bara upphandla en teknisk apparatur och tro att du får bra belysning. Du kan jämföra ljuset med mat i denna aspekt. Maten vi äter ska vara giftfri. Den ska produceras och tillagas så energieffektivt vi kan. Den ska se bra ut på faten, smaka gott och dessutom varieras beroende på upplevelse och behov. Du äter inte samma sak till frukost som till middag. Du varierar dig beroende på om det är en vardagskväll eller ett bröllop. Julmaten är inte samma som kräftskivan. Vi kräver olikheter för att må bra. Precis som med en måltid sänder du signaler med din belysning. Ibland omedvetet, ibland mycket påtagligt. Dock kvarstår att alla påverkas av ljuset. Bra eller dåligt, det avgörs av hur väl du arbetat med frågan.

WSPs ljusdesigner är här för att hjälpa er få en varierad och bra måltid. Vi kommer sålla i tekniska val, se till att inte använda mer energi än nödvändigt. Ta vara på värden av upplevelse, trygghet och skönhet. Vi arbetar med att värna om mörkret där det behövs. Vi skapar upplevelse för kunder och brukare. Vi hjälper dig bli mätt och belåten och ändå vilja ha mer nästa dag.

Ett exempel på WSPs arbete. Ljuslösning i Kristus Konungens katolska kyrka i Göteborg med dold belysning som lyfter rummet. Inga armaturer blir synliga. Bländningen minimeras. Färger lyfts fram och blickriktningar förstärks. Vinnare av Svenska ljuspriset 2015.