• LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
 
Sweden  
 
 
 
 
 

Thought Leaders

 
 

I denna bloggen kan du följa våra Thought Leaders. Det är medarbetare som var och en ligger i framkant inom sitt kompetensområde och som gärna delar med sig av sin kunskap.

 
 

Nätverket som binder oss samman

August 17, 2015
 

"Ju mer vi känner någon, ju mer vi möter varandra - desto mer tar vi hand om varandra och desto större blir vår frihet ..."

 

Jag sitter på planet över Norge och blickar ner över kvällningen som sänker sitt stilla mörker över landskapet. Nedanför mig ser jag vägbelysningen tändas, städer och samhällen illumineras. Allt fler ljuspunkter tänds upp och det är ett makalöst skådespel av prickar och ljusstråk som bildas nedanför mig. Nätet av ljus som sträcker sig ut från byarna, ut mot nästa by, till nästa stad är så kontaktsökande. Ett nätverk av kommunikation.

Det är också osynliga nätverk som breder ut sig i samma riktningar. Fiberkablar, telefonledningar, nätverk av alla de slag. Allt för att vi ska kunna kommunicera med varandra. Varor ska köras ut, personer ska hem från jobb, vänner ska mötas och älskande ska hitta varandra. Vi människor är väldigt kontaktsökande, vi anstränger oss till det yttersta för att hitta varandra. Skapa förutsättningar för möten. Ljuset nedanför mig blir en symbol för hur vi lägger resurser, skapar innovationer, gör otänkbara ansträngningar för att kunna ha än mer kontakt och hitta varandra lättare. Jag blir stolt över att vara en del i detta enorma samhällsbygge. Att jag gör en liten skillnad i att fler ska kunna ha tillgång till rummet runt sig själva oavsett tid på dygnet. Att jag faktiskt bidrar till en lite godare värld i slutändan.

Det är så otroligt komplext. Det är snuddande nära magi hur vi får ihop det hela. Tänk er det enkla att du jobbar nattskift. Kvällen har kommit och du ska bege dig till jobbet. Utanför är det mörkt. Du trycker på en knapp och det blir ljust ute på gården och du tar dig till din elcykel som stått där och laddat under dagen. Glatt svänger du ut på en väg med gatubelysning, asfalt och vattenavrinning. Under dig går ledningar med internet, ström, avloppsrör, färskvatten och massor med annat fram och åter. Det piper till i din telefon och du har fått en påminnelse om att du behöver betala en räkning. Med några snabba tryck är det gjort och du passar även på att sända ett meddelande till en kollega att du är på väg. Du ser trafiken och guidas med flödet genom natten. På illuminerade vägar som bär både dig och kommunikation framåt. Väl framme på jobbet kopplar du upp dig mot ett företag på andra sidan jorden och via ett digitalt mötesrum både ser och hör ni varandra i realtid. Överallt detta nät av kommunikation. Allt detta sker på våra förbindelselänkar, i luften, på och under vattnet, på marken, i marken och runt och hela tiden. Det är nätverksbyggande i människans tjänst. Allt för att kommunikationerna ska gå fram. Allt för att vi ska kunna mötas och kommunicera.

Men samtidigt gör allt detta mig beklämd. För denna symbol för framåtanda och gemenskap, som ljusstråken nedanför planet jag sitter i bildar, påvisar också vår egen brist. För trots alla ansträngningar att skapa kontakt kan vi tydligen inte låta bli att bråka, att skapa kaos och osämja. Vi vill mötas, vi vill kommunicera, vi vill ha ordning och vänskap och kärlek. Vi bygger allt mer avancerade verktyg för att klara detta. Varför ska det vara så svårt när vi alla i grunden vill göra så gott? Men lösningen är aldrig att upphöra med kommunikationen. Lösningen ligger aldrig i att bryta förbindelsen. För historien har lärt oss att ju mer vi känner någon, ju mer vi möter varandra - desto mer tar vi hand om varandra och desto större blir vår frihet.

TIll WSP Ljusdesign ...

 

Contact:

Unknown Unknown
Unknown Unknown Unknown